RejsRejsRejs » Rejsemål » Europa » Storbritannien » Wales » Wales seværdigheder: Adventure i verdensklasse
Storbritannien Wales

Wales seværdigheder: Adventure i verdensklasse

Nordwales, natur, bjerge
Wales er fuld af eventyr på den vilde måde. Landet byder på dyrerige skove, vilde floder, dramatisk kystlinje og smukke øer.
Skodsborg banner Tropical islands Berlin princess cruises banner

Wales seværdigheder: Adventure i verdensklasse er skrevet af Jakob Harring.

Wales kort rejser

Hvorfor Wales?

Sponsoreret indlæg. Denne artikel er lavet i samarbejde med Jakob Harring og danske Adventure Tours UK, som er eksperter i adventure-rejser og Wales.

Du kender nok Storbritannien. Men hvis du tror, det betyder, at du kender Wales, så må du tro om igen. Wales er et af de fire lande, der udgør Storbritannien udover England, Skotland og Nordirland. Wales grænser op til England mod øst, det Irske Hav mod nord og vest, og Bristol Channel mod syd. Med alt dette vand rundt om kan Wales prale med over 1.400 km dramatisk kystlinje; meget af det uberørt og uudforsket.

Med de store landarealer og bjergrige egne bliver omkring 75% af Wales’ areal stadig brugt til landbrug. Og hele 20% er beskyttede områder i tre nationalparker. Den største er Snowdonia i det nordlige Wales – landets mest bjergrige region. Faktisk finder du her det højeste bjerg i England og Wales: Snowdon knejser stolt med en højde på 1.085 m.

Med de store skove, høje bjerge, vilde floder, en utrolig kystlinje og smukke øer med dyreliv er der eventyr, hvor end du kigger hen. Fra mountainbike til vandreture, ‘coasteering’ til ‘foraging’ og rigtig meget mere. Nordwales har eventyr i alle former og størrelser, så tag med her på en rejse til smukke Wales.

Banner rejsekonkurrence

Wales er helt sin egen

Okay, det kan virke indlysende for dig, men for mange kommer det som en overraskelse. Hvis du leder efter beviser for, at Wales er et land i sig selv, så har landet sit eget nationalflag (kåret til verdens flotteste), sin egen skytshelgen og endda sit eget sprog.

Sproget er lidt et eventyr i sig selv, og det er en udfordring for alle, der ikke har forsøgt at tale walisisk før! Som et officielt tosproget land taler omkring 19% af befolkningen i Wales stadig det walisiske sprog. Og på Llynhalvøen i Nordwales taler over 70% af befolkningen stadig walisisk som deres første sprog.

I Wales er det en udfordring at udtale stednavne – i særdeleshed byen, som er berømt for at have det længste stednavn i Europa: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Bynavnet kan oversættes til noget i stil med ”Skt. Marys Kirke i dalen med den hvide hassel nær hvirvelstrømmen og Skt. Tysilio fra den Røde Hules Kirke”. Byen ligger på øen Anglesey i Nordwales.

Wales, Snowdonia - vandring - rejser

Vandreture på tværs af ni bjergkæder

Wales er måske et lille land, men landet har både nationalparker og bjerge. Ud af landets ni bjergkæder har Snowdonia 15 bjergtoppe, der er over 900 meter høje.

Det er et perfekt land at vandre i – uanset dit fitnessniveau. Du kan vælge at vandre omkring de spejllignende søer for foden af bjergene, eller at klatre over de klipperige bjergtoppe.

Vælger du at udforske Snowdonias bjerge, er du sikker på at få en spændende dag i dette smukke og vilde område. Med hundredvis af kilometer stier over ni bjergkæder behøver du ikke at vandre på den samme sti to gange.

Wales, Snowdon - mountainbike - rejser

Mountainbike fra toppen af verden

Sådan kan det i hvert fald føles! På en klar dag fra toppen af Snowdon kan du se helt til Irland og Isle of Man, og så langt nordpå som til Lake District i England. Du kan også se hele 18 søer og 14 andre bjergtoppe i parken Snowdonia.

Det er en fantastisk vandretur til toppen og med de mange veje, der fører derop, kan det blive præcis lige så udfordrende, som du selv gør det til. Men hvis du vil udfordre dig selv mere og have endnu mere sjov, så tag cyklen!

Det er muligt at køre på mountainbike til selve toppen af Snowdon. Det er en hård tur op, men når du når toppen, vil det være det hele værd. Den uforglemmelige udsigt gør, at man bliver så betaget, at alle strabadserne er glemt. Derefter er det en smuk nedkørsel, der venter. Turen er for de mere erfarne mountainbikere!

Vær opmærksom på, at det kun er bestemte tidspunkter på året, der er mulighed for at cykle på Snowdon af hensyn til naturen.

Wales - RIB ride - rejser

Verdens hurtigste ‘RIB-ride’ i Wales

Hvis du mere er til høj hastighed og spænding uden hård fysisk aktivitet, så tag til Wales’ største ø, Anglesey. Her kan du sejle i en specialdesignet RIB-powerboat – en gummibåd med fast skrog – der kan sejle hurtigere end nogen anden passager-RIB i verden. Hold godt fast, når du langs Menaistrædet mellem øen og fastlandet når en hastighed på op til 130 km/t!

Hvis du foretrækker at se kystlinjen i et langsommere tempo, skal du tage en af de mange ‘explorer’-ture i stedet. Nordwales’ kyst er fuld af utroligt dyreliv til lands, til vands og i luften. Brug tiden på at kigge på lunder og andre havfugle på de forrevne klipper og se på sæler, der ligger i vandet og søger opmærksomhed tæt ved din båd.

Wales - River Rafting - rejser

Vandsport langs floder og kyster

Med meget hav rundt om Wales og et netværk af snoede floder, der strømmer ned fra bjergene, er det ikke underligt, at vandsport er så populært her.

Sydwales er der, hvor ‘coasteering’ – at klatre, svømme og springe i vandet langs kysten – opstod, men nu er denne spændende sport lige så populær omkring den stenede nordkyst. Det er sjovt, og intet bringer dig tættere på den walisiske kyst både fysisk og personligt.

Rafting er en meget populær aktivitet på floderne rundt om i Wales. Fra whitewater-rafting ned ad floden Tryweryn for de mere eventyrlystne, til en mere blid naturoplevelse på floden Dee. Riverrafting er generelt bare fedt!

Hvis du er den eventyrlystne type, vil den nye sport ‘riverbugging’ være noget for dig! Du ligger på maven med hovedet først på en lille oppustelig flåde og bruger hænderne til at padle og navigere dig selv gennem flodløbet. Det er så skørt, som det lyder, og det er sjovt!

Storbritannien, World's Fastest Zipline, Adventuretours UK - rejser

Europas længste og hurtigste zipline

Nordwales er virkelig en eventyrlegeplads. Siden 2013 har regionen været hjemsted for en utrolig samling af ziplines. Den seneste tilføjelse til denne højtflyvende samling findes højt over de gamle skiferbrud i Bethesda. En tur på denne zipline sender dig gennem luften med hastigheder på op til 160 km/t!

Denne uforglemmelige oplevelse er et must for alle adrenalinjunkier eller dem, som bare godt kan lide lidt fart og vind i ansigtet, og en fed oplevelse på din rejse til Wales.

find et godt tilbud banner 2023
Storbritannien Wales Pontcysyllte

Wales: Højeste akvædukt i verden

For et lille land som Wales er det utroligt så mange spændende historiske bygningsværker, de kan vise frem. Thomas Telford og William Jessop designede og byggede Pontcysyllte – “broen der forbinder”.

Denne akvædukt er den højeste i verden og er på UNESCOs verdensarvsliste. Dette imponerende bygningsværk blev færdiggjort i 1805 og er 38,4 meter høj og indeholder 1,5 millioner liter vand.

Hvis du ikke lider af højdeskræk, kan du tage en kano eller kajak på tværs af akvædukten, hvor du kan nyde den fantastiske udsigt – det er perfekt til Instagram.

Adventure, hiking, wales

Uberørt natur

Det meste af jorden i Wales bliver stadig brugt til landbrug, og 20% er beskyttede områder indenfor nationalparker. Landet er virkelig naturskønt. De vilde naturområder er perfekte til at opleve vilde dyr. Hvis du elsker storslået natur kan det kun gå for langsomt med at planlægge en rejse til Wales.

Uanset om du møder den walisiske bjergged på skråningerne af Snowdonia, de sjældne røde glenter cirklende i luften, løvfuglene eller sælerne langs kysten, er der ikke langt til det rige dyreliv.

Naturen og seværdighederne påvirker sanserne på mange måder, og farvenuancerne ændrer sig med årstiderne.

I løbet af året bærer bjerge og skovområder frugt af alle slags. Fra ramsløg og delikate porseblomster i foråret til blåbær i skovene og på heden i sensommeren. Her kan du skaffe mad til et decideret festmåltid. For at få mest muligt ud af at tage på ‘foraging’ – at finde mad i naturen omkring os – er det bedst at få hjælp af en ekspert.

Med ekspertens viden bliver du trænet i hvor meget af den naturlige skønhed, der er lækker og delikat – og egnet til at spise.

puffins - rejser

Eventyret er tættere på, end du tror

En af de bedste ting ved Nordwales er den korte flyvetid fra Danmark til eksempelvis Manchester, hvorfra der blot er en times kørsel til de hyggelige bakker. Du kan faktisk spise morgenmad derhjemme og vandre i nationalparkerne i Wales om eftermiddagen.

Så når du planlægger dit næste eventyr, så husk, at det er meget tættere på, end du tror.

God rejse til Wales!

Hvad skal man se på en rejse til Wales? Seværdigheder og attraktioner

  • Llangollen kanalen
  • Bjerget Snowdon
  • Conwy slot
  • Byen med Europas længeste navn: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
  • Øen Anglesey
  • Riverrafting på floden Tryweryn
  • Europas længste zipline
  • Akvædukten Pontcysyllte

Vidste du: Her er de 7 byer i Europa med flest solskinstimer

7: Nice i Frankrig – 342 timer/måned
6: Valencia i Spanien – 343 timer/måned
Få nummer 1-5 med det samme ved at skrive dig op til nyhedsbrevet, og kig i velkomstmailen:

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Om forfatteren

Jakob Harring

Jakob driver til daglig et rejseselskab, Adventure Tours UK, der udbyder aktive rejser/adventure-rejser til det utroligt smukke nordlige Wales. Efter at have rejst store dele af verden rundt med natur og det aktive i fokus er hans kærlighed faldet på Nordwales, der med sin utrolige natur og sit brede udvalg af aktiviteter er Europas adventure-hovedstad. Ud over sit rejseselskab har han 20 års erfaring fra Dansk Politi, hvor han stadig er ansat.
Læs mere om Jakob, hans partnere og rejser til Wales her.

Tilføj kommentar

Kommentér her

Nyhedsbrev

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.

Inspiration

Rejsetilbud

Facebook coverbillede rejsetilbud rejser

Få de bedste rejsetips her

Nyhedsbrevet sendes ud flere gange om måneden. Se vores datapolitik her.